אוכל מסורתי

האוכל המסורתי היהודי הוא הרבה יותר מאשר תפריט של מנות מסורתיות, הוא סיפור היסטורי, תרבותי וחברתי המתפרש על פני דורות ויבשות.

אוכל יהודי לשבת

כשמדברים על מסורת, לכל אחד מאיתנו עולה משהו אחר בראש. גם כשזה נוגע לאוכל מסורתי.
כולנו הגענו מבתים שונים, מעדות שונות וממסורות שונות – וכך גם האוכל שגדלנו עליו.
כל קהילה יהודית הביאה איתה את הטעמים הייחודיים שלה, שהתעצבו בהשפעת המטבח המקומי, חוקי הכשרות ומנהגי החגים.

אוכל מסורתי לפי מטבחים

המטבח האשכנזי

המטבח האשכנזי, שהתפתח בעיקר במזרח ומרכז אירופה, מתאפיין במנות עשירות בפחמימות, שימוש נרחב בבשר בקר ועוף, ודרכי שימור מזון ייחודיות כמו כבישה, המלחה ועישון.

מנות בולטות:
גפילטע פיש – קציצות דג טחון, לרוב קרפיון, מבושלות ברוטב מתקתק בתוספת גזר וחזרת חריפה.
חמין (טשולנט) – תבשיל קדירה של בשר, תפוחי אדמה, קטניות וביצים המתבשל כל הלילה לשבת.
כבד קצוץ – ממרח עשיר של כבד עוף מטוגן עם בצל וביצים קשות.
קרעפלאך – כיסוני בצק ממולאים בבשר או תפוחי אדמה, מבושלים או מטוגנים.

המטבח הספרדי-מזרחי

המטבח הספרדי והים-תיכוני התעצב בהשפעת מדינות כמו מרוקו, תוניסיה, טורקיה, עיראק ופרס. הוא עשיר בתבלינים, ירקות שורש, קטניות ודגים.

מנות בולטות:
חמין מרוקאי (סחינה) – גרסה צפון אפריקאית לחמין האשכנזי, לרוב עם חומוס וביצים חומות.
מפרום – תפוחי אדמה ממולאים בבשר ומטוגנים ברוטב עגבניות עשיר.
קוסקוס – גרגרי סולת מאודים לצד ירקות מבושלים וקטניות.
סיגרים מרוקאים – מאפים פריכים ממולאים בבשר מתובל.

המטבח התימני

המטבח התימני מתבסס על בצקים ייחודיים, שימוש רב בחילבה, סחוג, מרקים מתובלים ושיטות אפייה מסורתיות.

מנות בולטות:

ג’חנון – בצק עלים מגולגל ואפוי באיטיות כל הלילה, מוגש עם סחוג, עגבניות וביצים.
מרק רגל (מרק תימני) – מרק סמיך עם בשר בקר או רגל, תבלינים חזקים וכמון.
לחוח – לחם רך ומחורר שמלווה ארוחות רבות.
קובנה – לחם אפוי לאט, המזכיר מעט בריוש.

המטבח היהודי-אמריקאי

עם הגירת היהודים לארה"ב, האוכל היהודי קיבל תפנית והתפתח למנות אייקוניות כמו הבייגל, הניו יורק דלי וסנדוויץ’ הפסטרמה הידוע.

מנות בולטות:

בייגל עם סלמון מעושן ושמנת – שילוב שהפך לסמל קולינרי בניו יורק.
פסטראמי על שיפון – כריך בשר מעושן עם חרדל ולחם שיפון.
מאטזה בול (קניידלך) – כופתאות קמח מצה במרק עוף חם.

אוכל מסורתי – טעמים של גלות ובית

כשמדברים על קיבוץ גלויות בהקשר הישראלי, מדברים גם על אוכל. מאז ומתמיד ניסינו להגדיר מהו אוכל ישראלי, אבל לא בהצלחה רבה (בכל זאת, הפלאפל בכלל ממצרים). האוכל הישראלי מכיל בתוכו טעמים של מסע, נדודים, הישרדות ויצירה. כל מאכל טומן בחובו מסורת עתיקה, זיכרון משפחתי והשפעות קולינריות מקומיות. וזה בדיוק מה שהופך אותו לכל כך ישראלי.

המומלצים שלנו :

כרעיים עוף
צ'ולנט
כבד קצוץ
קוגל ירושלמי

תוכן עניינים

דילוג לתוכן